Lees hier meer over de keuze voor optie A (vierde bak) of optie B (ondergrondse).

Via deze pagina kun je achterhalen welk afval in welke bak mag. Informatie is afkomstig van HVC.

Daar sta je dan. Etensresten, aluminium, Pringles, chipszakken, melkpakken, sappakken, doordrukstrips (pillen, kauwgom), deegverpakking (Danerolles), hard plastic (tuinstoelen, speelgoed), luiers, piepschuim, latex stoffen, gebruikte tissues, biologische kattenkorrels met milieukeurmerk, konijnenkeutels, net van groenten en fruit, koffie…Waar mag je deze rotzooi kwijt?

Etensresten, bananenschillen, takken -> GroenteFruitTuinafval (dat was wel bekend, toch?)

Aluminium -> In het PMD-afval. PMD? Ja, dat is die container met een oranje deksel en staat voor Plastic, Metalen en Drinkpakken. Al het plastic afval mag in Lelystad verzameld worden in transparante, halfdoorzichtige en in grijze vuilniszakken.

Pringles chipszakken -> Rest. Uhm? Hoezo? Hier zit toch aluminium omheen? Dat klopt. De reden waarom dit niet in de plasticbak mag, is omdat de twee stoffen plastic & aluminium zo aan elkaar gesmolten zijn, dat het scheiden hiervan niet meer mogelijk is. Bij Pringles is het karton verlijmd met het aluminium en bestaat de bodem uit een ander soort staal. Dat is de reden waarom het als restafval gezien wordt. Tevens bestaat het aluminium van Pringles uit een mengsel van andere soort metalen.


Neem contact met ons op als jij ook een verhaal over jezelf, iets of iemand anders wil vertellen!

Melkpakken sappakken -> Huh? Hier is het karton (bij lang houdbare dranken) toch ook vastgelijmd met de aluminium binnenkant? Klopt, maar dit is eenvoudiger van elkaar te scheiden. Deze pakken mogen niet in papier, omdat het karton nattig is en daardoor niet herbruikbaar. In de blauwe papier container mag alleen droog papier. Gebruikte tissues zijn dan ook restafval. Bekijk hier hoe drankpakken worden gerecycled. *LET OP: afvalverwerkers zijn na navraag van HelpLelystad een onderzoek gestart vanwege onduidelijkheid. Dit is nu de meest recente update.

Droodrukstrips horen bij het restafval, vanwege dezelfde (vastgeplakte) reden als bij chipszakken.

Deegverpakking in blik horen ook bij het restafval, omdat het metaal hiervan ook bestaat uit een andere soort samenstelling. Zelfde reden als bij Pringles dus. *LET OP: afvalverwerkers zijn na navraag van HelpLelystad een onderzoek gestart vanwege onduidelijkheid. Dit is nu de meest recente update.

Hard plastic is plastic, dus dat mag in de bak met oranje deksel. Fout. Hard plastic is weer een hele andere samenstelling dan jouw plasticzakken. Doe wat extra moeite en gooi deze weg bij het afvalbrengstation. Hier heb je het adres van het HVC Afvalbrengstation.

Luiers / pampers…ingewikkeld, maar ze mogen in het GFT-aval. Heel verhaal: In 2006 bedacht Lelystad dat je van luiers energie kon opwekken. In januari 2017 heeft de overheid strengere eisen gesteld aan het omzetten van compost tot groene energie. Luiers moesten toen bij het restafval. In april van datzelfde jaar heeft Orgaworld in Lelystad besloten om luiers samen met gft-afval te vergisten. Het eindproduct van de verwerking is compost dat weer kan worden gebruikt in land- en tuinbouw. Het plastic dat van de luier overblijft wordt na het vergisten uit de compost gezeefd en verbrand. Luiers mogen nu dus wel in het GFT. Billendoekjes en ander verzorgingsmateriaal dient in het restafval gegooid te worden.

LET OP: in het document hieronder staat dat pampers in het restafval moet. Dit is onjuist, aangezien pampers hetzelfde zijn als luiers. HelpLelystad heeft HVC gewezen op deze fout en ze zullen dit zo snel mogelijk wijzigen.

Piepschuim, latex stoffengebruikte tissues moeten allemaal in het restafval. Alleen droog papier/karton mag in de papierenbak.

Biologische kattenkorrels met milieukeurmerk en konijnenkeutels mogen in Lelystad in het GFT-afval. Zelfde reden als met de luiers.

Net van groenten en fruit in het PMD-afval.

Koffie. Ook een ingewikkelde. Gebruikte koffiefilters, koffieprut en koffiepads in het GFT. Koffiepak volledig van metaal/aluminium, in het PMD. Als er papier aan vastzit, in het restafval (zelfde reden als bij Pringles). Nespresso koffiecups moeten ingezameld worden en ingeleverd worden bij Nespresso zelf. LET OP: HelpLelystad heeft HVC opnieuw gewezen op een fout in onderstaand document. Koffiefilters zouden in het restafval moeten, maar eerder staat dat het in het GFT mag. Koffiefilters mogen gewoon in het GFT.

Een inwoner heeft veel meer afval. Daarom kun je dit hieronder eenvoudig opzoeken, zodat je precies weet waar je het afval kwijt kunt. Door het goed recyclen, kunnen wij straks brood eten van een mooie trommel gemaakt van jouw weggegooide melkpak. Of koken met een pan, gemaakt van jouw weggegooid aluminium. Of…

Als je zoekt naar luiers, wordt er verwezen naar de inzamelkalender. Hier staat dat luiers in het GFT-afval mag. Als je zoekt op Pampers, staat dat dit in het restafval moet. Dit is onjuist voor Lelystad, want ook pampers mogen in het GFT-afval. Verder zouden koffiefilters eerst in het GFT mogen, maar later staat dat het restafval is. Koffiefilters zijn gewoon GFT-afval.

HelpLelystad heeft HVC gewezen op deze fouten en ze zullen dit zo snel mogelijk aanpassen.


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 1657 keer!