Originele datum: May 17 2016 09:01PM

Foto: Twitter

Ina Adema beoogde burgemeester van Lelystad. DEEL DIT ARTIKEL VERDER, want iedereen moet weten wie Lelystad zal gaan besturen, toch? In het tweede helft is het interview te lezen.

Achtergrondinformatie

De Veghelse burgemeester Ina Adema is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Lelystad. Ze volgt Margreet Horselenberg op, die per 1 september vertrekt. De voorzitter van de vertrouwenscommissie maakte dat dinsdagavond 17 mei 2016 bekend.

Adema is op 3 juni 1968 geboren in Amsterdam. Zij heeft haar jeugd doorgebracht in Amstelveen, Scherpenzeel en Dronrijp, heeft rechten gestudeerd in Groningen en daarna internationaal recht aan de Universiteit van Göttingen in Duitsland.

In 1999 werd ze politiek actief voor de VVD in de gemeenteraad van Deventer, waar ze in 2001 (zeven jaar lang) wethouder werd. Daarin had zij de portefeuilles ruimtelijke ordening en volkshuisvesting en later ook beheer openbare ruimte, milieu, onderwijs en jeugd. De gemeente Deventer omschrijft haar als een ‘daadkrachtige bestuurder’ die ‘voor haar zaak staat’ en ‘gemakkelijk te benaderen’ is. Op 19 maart 2009 (tot op heden) werd ze burgemeester van het Noord-Brabantse Veghel. Voorafgaand aan haar politieke carrière was ze werkzaam in het bedrijfsleven.

In de profielschets waaraan ruim 2000 Lelystedelingen meededen, kwam naar voren dat de nieuwe burgemeester iemand met lef moet zijn. Een handen uit de mouwen type, daadkrachtig, verbindend, met een frisse blik en een stevig netwerk. De nieuwe burgemeester moet vooral iemand moet zijn die aan Lelystad een impuls weet te geven als stad. Gemeenteraad Lelystad: Adema is een daadkrachtige bestuurder en heeft in haar loopbaan een zeer breed scala aan situaties meegemaakt en kan deze ervaringen prima voor Lelystad inzetten. Ze staat voor haar zaak en is daarnaast gemakkelijk te benaderen. Een voorbeeld van lef maar ook van verbindend vermogen is het voortouw dat Adema heeft genomen bij de herindeling van de gemeente Veghel met de gemeenten Schijndel en Sint-Oedenrode. Het Brabants Dagblad schreef over haar: “boven de partijen, maar tussen de mensen”.

Ina Adema wordt de vierde burgemeester van Lelystad. Na Hans Gruijters (D66, 1980-1996), Chris Leeuwe (PvdA, 1996-2006) en Margreet Horselenberg (PvdA, 2006-2016) is zij de eerste VVD-burgemeester.

Margreet Horselenberg is 10 jaar burgemeester geweest van Lelystad. Zij zal per 1 september vertrekken. Voor de burgemeesterspost in Lelystad solliciteerden 30 kandidaten. De gemeenteraad heeft vanavond 17 mei 2016, zoals de wet dat voorschrijft, vergaderd over twee kandidaten. Wie de ander is wordt, zoals de wet dat ook voorschrijft, niet bekend gemaakt. Maar Adema is het dus geworden. Haar voordracht gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk. Als die er ook mee instemt [inmiddels gebeurd], is het de Koning die vervolgens de burgemeester benoemt. Zij zal dan naar verwachting rond 1 september [inmiddels gebeurd] worden beëdigd door de Commissaris der Koning Leen Verbeek. De benoeming en installatie van Adema wordt dus voorzien in september 2016.

VIER EXTRA FEITEN:

(1) Verschil Lelystad en Veghel

Veghel:

– Oppervlakte 43,02 km²

– land 42,53 km²

– water 0,49 km²

Inwoners (2016) 31.352

Lelystad:

Oppervlakte 765,45 km²

– land 231,54 km²

– water 533,91 km²

Inwoners (2016) 76.796

(2) Een eerste indruk. De officiële eerste reactie van Ina Adema, de gemeente Lelystad, gemeente Veghel en inwoners uit Veghel is in het tweede filmpje hieronder te zien.

(3) Ina Adema heeft binnen één dag onze tweet geliked!

(4) Gemeente Lelystad, gemeente Veghel, de inwoners uit Veghel en Ina Adema zelf over deze functie als burgemeester.

HelpLelystad Interview met de burgemeester

[Originele datum December 03, 2016]

Al ver voor de officiële aankondiging had HelpLelystad aandacht geven aan de ”beoogde” burgemeester van Lelystad. De bevindingen hiervan zijn hierboven te lezen.

Dit zijn de vier vragen die wij hebben gesteld aan Ina Adema. Onder de vraag staat direct haar antwoord.

Foto: M van der Steen

(1): Met welk huidig project zou u graag als eerste willen beginnen als u burgemeester van Lelystad bent geworden? En waarom?

Geen specifiek project, maar ik zie wel kansen en opgaven voor Lelystad op het gebied van werkgelegenheid.

(2): Welke plekken heeft u al bezocht in Lelystad? En welke vindt u het mooist?

O.a. de Lelystadse kust en de Markerwadden, de Oostvaardersplassen, mijn eigen woonomgeving; het zijn allemaal mooie plekken.

(3): Wat vindt u van de inwoners van Lelystad?

Ik krijg leuke reacties, heb leuke ontmoetingen en voel me erg welkom.

(4): Heeft mevrouw Horselenberg u nog iets meegegeven over Lelystad?

Niet specifiek, het is ook belangrijk om je als burgemeester zelf een beeld te vormen.


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 626 keer!