Meer in deze ”geheim onthult” serie

Geheim 1: Waaggarage (hier ben je nu)

Geheim 2: Zilverparkkade 

Geheim 3: Gebied tussen Deen en MC Zuiderzee

_______________Elke inwoner uit Lelystad kent het wel: de nieuw garage boven de Jumbo supermarkt. De steile helling naar boven, de scherpe bocht beneden en de glasgevel met alle kleuren van de regenboog. Niets bijzonders. Of toch wel?

Klaar met dit geheim? Lees dan NU het tweede geheim hier!

Dit tweede geheim gaat over de Zilverparkkade…en jij dacht al dat je alles wist….dus niet!

Waarom is de Parkeergarage De Waag een geheim? Voordat hier antwoord op gegeven kan worden, zal er eerst wat informatie gegeven worden. De garage is ontworpen door architect Jean-Paul Kerstens. Hij wilde het menselijk aspect van het Stadshart benadrukken. De reden hiervoor is dat de stad moet leven, en mensen spelen hier een belangrijke rol in. Om hier het beste uit te halen, benaderde Kerstens de kunstenaar Jurriaan van Hall. Hij kreeg de opdracht om een mooi glasgevel te ontwerpen met als doel ‘iets menselijks’ te maken. De kunstenaar heeft deze opgave letterlijk opgevat: “De gevel van de garage is samengesteld uit onderdelen van mijn bestaande werk die ik opnieuw heb geschilderd op een doek van 6 meter lang en 22 centimeter hoog. Dit panorama wordt één op één vertaald naar de glasgevel”.

Mooi! Zul je nu denken. Een tweede vraag die je kunt stellen is: waar blijft het menselijke? Glas is toch niet kenmerkend voor de mens? Een mens heeft een gezicht, handen, voeten, armen? Kijk goed naar het ontwerp:

Bovenste plaatje is heel duidelijk het menselijke zichtbaar: de ogen, de vrouwen, de mond en aan de voorkant van de BCC een half gezicht. Het menselijke is in beeld gebracht in de glasgevel van de parkeergarage van de ‘De Waag’. Hierbij is het (eerste) geheim van Lelystad blootgegeven.

Volg ons op Twitter, Like ons op Facebook en abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo mis je geen nieuwe geheimen meer! HelpLelystad en geef ook gelijk jouw tips, problemen en eventuele positiviteit door: ons doel is namelijk om Lelystad nóg mooier te maken!

Als afsluiter hieronder een foto van boven, waaruit blijkt dat het ontwerp daadwerkelijk is doorgevoerd.

Speciale aandacht voor Rob Molenaar (hem waren de ogen opgevallen en vroeg zich af waar dat precies voor was en stuurde een foto naar ons) en CittaNova Planontwikkelingen (kwam met de onthulling van het geheim).


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 1197 keer!