Zilverparkkade Lelystad

_____________

Meer in deze ”geheim onthult” serie

Geheim 1: Waaggarage

Geheim 2: Zilverparkkade (hier ben je nu)

Geheim 3: Gebied tussen Deen en MC Zuiderzee

_______________

Ooit naar Station Lelystad Centrum gereden? Ooit in het ziekenhuis van Lelystad geweest of vers brood bij Supermarkt Deen gehaald? Dan is de kans groot dat je de gebouwen aan de Zilverparkkade bent tegengekomen. Een rijtje van bijzondere gebouwen. Niets bijzonders, of toch wel?

HelpLelystad kun je op vier manieren helpen. Ook schrijven wij artikelen zodat de inwoners meer over hun stad én de inwoners te weten komen. Zo bestaan de series: HelpLelystad Helpt voor initiatieven, HelpLelystad Got Talent voor bijzondere inwoners en HelpLelystad Onthult voor het onthullen van geheimen. Ook deelnemen aan de series? Neem contact met ons op, zie hiernaast.

Lees hieronder maarliefst DRIE geheimen over de Zilverparkkade!

Voordat het geheim wordt onthuld, is het misschien even leuk om wat achtergrond informatie te geven. De Zilverparkkade bestaat uit een serie van kantoor- en appartementenpanden van wisselende hoogte, allemaal ontwikkeld in de periode van 2002 tot en met 2007. Dit plan werd bedacht om het Stadshart een moderne en vernieude uitstraling te geven. Als inwoner van Lelystad ben ik hartstikke blij met onze eigen ‘mini-Skyline’ ;).

Geheim 1:De oudere gebouwen van Lelystad zijn veelal met de rug naar de meest gangbare wegen gebouwd. Hierdoor kijken de bestuurders vrijwel altijd tegen het lelijkste deel van de gebouwen aan. Dit viel Adriaan Geuze (supervisor vernieuwing Stadshart) op en hij had als doel om de automobilst te laten genieten van het moois wat Lelystad te bieden had. Vandaar dat alle gebouwen met hun gezicht naar de wegen zijn geplaatst, en hier zijn wij van HelpLelystad heel blij mee!
Geheim 2:Elk gebouw is door een andere architect ontworpen. Elk gebouw heeft daarom ook een andere naam en een hele andere identiteit. Bekijk het plaatje hieronder en doe er je voordeel mee!

Voor de liefhebbers volgen hier alle namen van de architecten per gebouw. Habeon architecten (Alumea en ‘Gebouw B’, ookwel Zilverparkkade 130), Erick van Egeraat van EEA (Calliste), René van Zuuk van René van Zuuk architecten (Dominor), Rob Bakelaar van Tekta Architecten (Koh I Noor), Jeroen van Schooten van Van Schooten en Meyer architecten (Fensalir), Pim van der Ven van Mei Architecten en stedenbouwers (Aeratus), Bjarne Mastenbroek van SeARCH (The Wave), Paul van Bussel van De Zwarte Hond (IdentI) en als laatste Harry Abels van IAA Architecten (Jocator en Klusor).

Geheim 3:

Dit is misschien wel het grootste geheim……..Het gaat om gebouw H, genaamd ‘The Wave’ (De Golf). Dit is het gebouw met de gerimpelde balkons en het kleinste gebouw als je alle gebouwen van de voorkant ziet. The Wave is ontworpen door Bjarne Mastenbroek van SeARCH Bureau. Bjarne zag het ontwerpschets en hij voelde zich in één keer benauwd. Hij voelde zich opgesloten, klem en beperkt in vrijheid. Dit gevoel moest volgens hem terugkomen in de werkelijkheid en daarom heeft hij een gebouw ontworpen dat denkt als een mens. Zijn gebouw ”voelt” zich door de andere gebouwen zó weggedrukt, zó opgesloten en zó platgeperst dat het helemaal is samengedrukt: vandaar de golvende balkonnetjes. Best zielig eigenlijk, hé…Om de pijn wat te verzachten: Bjarne heeft zich ook (gedeeltelijk) laten inspireren door de golvende brug bij het Ziekenhuis.


Dat was het! Mochten er nog geheimen over de Zilverparkkade opduiken, dan zullen ze in dit artikel verschijnen. Voor nu: deel en like dit artikel, zie hieronder. Iedereen moet op de hoogte zijn van deze geheimen!
Wil je nou NOOIT meer een geheim missen? Like onze Facebookpagina, volg ons op Twitter en abonneer op de nieuwsbrief.


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 931 keer!