Originele datum December 20, 2017

Roelina Lensen nam contact met ons op met een aparte foto…
Elke dinsdag om 13.00 uur gaat een enthousiaste club medewerkers van Varyo afvalprikken in de Grieternij. Varyo (onderdeel van Stichting Triade Lelystad) bestaat sinds 7 april 2014 uit voormalige dagbestedingen binnen Triade die samen Varyo hebben gevormd. Het is inmiddels werken/leren voor mensen met een verstandelijke beperking of ggz problematiek.

Het afvalprikken rond het gebouw van de Triade is ontstaan op initiatief van de medewerkers binnen Varyo. Het is begonnen als een gezellige wandeling in de pauze, maar bij het zien van al dat straatafval zijn we de keer erop op pad gegaan met prikkers en afvalzakken. Toen het een jaar later weer lekker weer werd, stelde Tom (één van de medewerkers) binnen de vergadering voor om weer te gaan afvalprikken.

Dit werd vanaf dat moment structureel elke dinsdag om 13.00 uur, anderhalf uur lopen en prikken (ook in de winter én regen!). We krijgen support van de gemeente. Zo hebben we bijvoorbeeld een cursus gekregen, de burgemeester ontmoet, krijgen we spullen en wordt onze ‘’oogst’’ opgehaald. Op dit moment komt al het afval in één zak en wordt dit elke woensdagochtend door de gemeente opgehaald. We krijgen in 2018 een karretje waarmee we het afval kunnen scheiden.

Zo nu en dan spreken we schoolkinderen die met een grote mond opscheppen over het afval die zij op straat gooien, maar gelukkig treffen we ook buurtbewoners die blij zijn dat we dit doen. Bij een beetje miezerregen blijven we niet binnen, maar als het echt heel erg is dan slaan we een keertje over. Soms komen medewerkers op maandag al op het werk aan om te zeggen dat we dinsdag echt hard aan het werk moeten, omdat ze al weer veel afval hebben zien liggen onderweg.

Ondanks dit alles, hebben we heel veel lol, vinden de gekste dingen en is het super leuk. Elke week zijn we verbaasd met wat we in anderhalf uur vinden: gemiddeld vier volle vuilniszakken uit de natuur in de Grieternij. Ook vinden we vaak gekke dingen in de bosjes, waar we heel hard om kunnen lachen; tandenborstels, luiers, tuinstoelen…Maar een paar weken terug werd er een heuse televisie gevonden! Omdat hij natuurlijk niet in een zak paste hebben we hem met een karretje opgehaald en samen met de zakken, mee gegeven aan de gemeente.

We hebben als toekomstdroom om een mooi kunstwerk te maken voor Lelystad met of over afval, maar zijn nog niet zo ver om dit echt waar te kunnen maken. Een volgende stap voor in het nieuwe jaar die we willen doen is het maken van een stopmotion-film bestaande uit tekeningen die we maken in het atelier. Onze omgeving moet overtuigd worden van wat al het afval in het milieu doet. Wij vinden het als schoonmaakgroep heel erg dat er zoveel afval in de natuur ligt. Wisten jullie dat Lelystad vorig jaar verkozen is tot meest vieze stad van Nederland? Laten we dat eens gaan veranderen!!

Laten wij als inwoners GEZAMENLIJK zorgen voor een mooiere stad. HelpLelystad net als schoonmaakgroep van Varyo!

EEN DIKKE LIKE VAN HELPLELYSTAD ÉN AL ONZE LIKERS!


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 1142 keer!