Iris Koppe en Lisa van der Velden van de Volkskrant hebben een enorm lang artikel geschreven over de zorgkosten in Lelystad. Hieronder de samenvatting.


Botter en de Bolder hebben de hoogste zorgkosten van Nederland. Waar de gemiddelde Nederlander per jaar 2.186 euro aan zorgkosten maakt voor bijvoorbeeld de huisarts, medicijnen en bezoeken aan het ziekenhuis, is dat hier zeker een kwart hoger.


Hoe kan het dat zorg aan een Lelystatter bijna 1.400 euro meer dan de zorg aan een Súdwest-Fryslânder? Het Antonius Ziekenhuis in Sneek laat weten: ‘Maar het zijn Friezen hè. Die gaan laat naar de dokter. De mensen zijn hier uit zichzelf al ‘zuinig en zinnig’, zoals Schippers het graag ziet.’
Leeftijd, geslacht, inkomen en opleidingsniveau, cultureel-maatschappelijke invloeden hebben invloed op de zorgkosten. Dat zegt Patrick Jeurissen, bijzonder hoogleraar betaalbaarheid van zorg. Hieronder een lijst met wat er volgens de Volkskrant mis is in Lelystad:

– Ineke Vontenie, een inwoner die al meer 43 jaar in Lelystad woont, beweert dat er in Lelystad alleen maar wordt gefrituurd en er veel verpauperde wijken zijn.
– Te zwaar: Volgens cijfers van het CBS hebben inwoners van Lelystad vaker dan gemiddeld last van overgewicht
– Volgens MC Zuiderzee zou de levensstijl inderdaad een rol kunnen spelen.
– Amsterdam heeft Lelystad jarenlang gebruikt als ‘dumpplek’ voor arme mensen, aldus schrijver Joris van Casteren. ”Alle vrouwen rookten mentholsigaretten en mannen zware shag. Ook zaten overal snackbars. Die eerste generatie is nu gebrekkig aan het worden. Zij hebben allemaal zorg nodig”

Denk jij dat dit hét probleem is?


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 820 keer!