HelpLelystad is er om samen met de inwoners na te denken over hoe Lelystad nóg mooier gemaakt kan worden. Sinds het begin, ongeveer drie/vier jaar terug, stellen wij vaak de vraag ”hoe kan Lelystad nóg mooier worden?”. Vaak echt heel váák krijgen wij als antwoord: ” nou, open gewoon een Primark ”. Toen HelpLelystad een aantal jaar geleden begon, hadden wij antwoord gegeven op dit verbeterpunt. Het zou gezien de grote van Lelystad, het geringe aanbod aan kledingwinkels en het afnemen van concurrentie zorgen voor meer faillissementen in de kledingbranche in ons Stadshart en dit zorgt helaas niet voor een mooier Lelystad.

Plaatsing in de buurt van Bataviastad dan? Dat zou heel goed kunnen, alleen richt Bataviastad zich meer op de ‘high oriented brands’. Batavia Stad Fashion Outlet is een premium outlet centre en merken als Wibra, Zeeman, Bristol, Scapino en Primark passen niet in hun concept.

Een kleinere Primark in het Stadshart of Lelycentre dan? Dit zou een optie kunnen zijn en als voorbeeld de H&M, die zich in Lelystad alleen richt op vrouwen. Veel inwoners zouden zoiets wel willen, maar het risico voor nog meer faillissementen is groot want ook de kinder/vrouwen/mannen afdelingen van Sting, New Yorker, Bristol, Wibra, Scapino, Perry….en noem maar op, ze zullen minder omzet draaien. Minder omzet omdat Primark toch een bekend budget merk is, er veel vraag naar is en dat terwijl het goedkoop(er) is dan de winkels die wij nu in het Stadshart hebben. Moet er dan gekozen worden tussen één grote Primark winkel of één kleine Primark met meerdere kleinere, duurdere en verschillende winkels in het Stadshart?

Waarom is er wel een Primark in Almere? Als eerste heeft Almere meer inwoners, meer winkels en is dichterbij Amsterdam. De opening van de Primark in Almere heeft gezorgd voor meer mensen die het Stadshart bezoeken. Die trend was ook te zien bij openingen van vestigingen van de Primark in Rotterdam, Hoofddorp en Zaandam. En na hun bezoek aan Primark winkelen veel mensen nog verder in de rest van het stadshart van Almere. Is het allemaal positief? Nee: ” ik ben dan zo’n winkelier in de Stationsstraat [Almere] die er nu toch echt anders over denkt,…..Onze omzet zag ik door de komst van deze gruwelijk grote hippe winkel echt halveren! Dus ik hoop dat iedereen snel gaat landen en dat de boel reguleert! ”

Roepen dat er een Primark MOET komen om het Stadshart van Lelystad te redden is veel te simpel gezegd. Maar dat een kleinere Primark voor verbetering zou kunnen zorgen, is ook niet helemaal onzin gezien de ontwikkelingen in Almere. Zou Lelystad eerst verder moeten groeien voordat hier een (kleine) Primark kan komen of is een Primark in Lelystad gewoon te laat, aangezien Almere eerder was, en we toch gewoon met zijn allen de trein pakken om leding te shoppen in Primark Almere?

De tijd zal het leren.

( Voor diegene dit artikel via Facebook hebben bereikt: enerzijds gaat het om het besef dat niet alle winkels zomaar hier kunnen komen en anderzijds dat er eindelijk een Primark in Lelystad zal komen één grote 1 april grap was 😀 )


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 3792 keer!