Dit moet er binnen twee jaar gebeuren om ons Stadshart te redden

Dit artikel is een vervolg op de eerder door HelpLelystad aangekondigde ingrijpende veranderingen in het Stadshart. Lees eerst het vorige artikel hier zodat je volledig op de hoogte bent.

Paul Tankink heeft zijn onafhankelijk onderzoek sinds 30 april 2015 en ter waarde van €40.000 afgerond. Conclusie: het winkelcentrum van Lelystad is achterhaald. Dit zijn de punten die hij ziet als verbetering:

– Teveel parkeergarages die overal zijn verspreid
– Overal in de stad zou het eerste halfuur gratis parkeren ingevoerd moeten worden in vergelijking met gratis parkeren bij de meeste wijkcentra: dit brengt meer mensen naar het centrum om boodschappen te doen
– Er moet meer groen toegevoegd worden – Het centrum moet één gevoel uitstralen in plaats van de nu onsamenhangende structuur
– Stadshart afslanken: Agorahof afstoten van het centrum en de rol als avondhoreca geven, resterende gebieden als daghoreca, Neringpassage-noord slopen en invullen als woon en werkgebied . Zo wordt leegstand gedeeltelijk opgelost – De eerste verdieping van het ABC-gebouw krijgt op den duur een andere functie
Alle verbeteringen moeten binnen twee jaar opgelost zijn, anders is redding van het Stadshart niet meer mogelijk. De gemeente zal zich hier de komende tijd over buigen. Geef hieronder jouw mening, of doe dit via Facebook.

Update Oktober 2019

Zoals hierboven is te lezen, was de conclusie van de beste man:

Alle verbeteringen moeten binnen twee jaar opgelost zijn, anders is redding van het Stadshart niet meer mogelijk. 

Het rapport was gepubliceerd in oktober 2015 en we zijn nu dus vier jaar later. Heeft Paul gelijk? Is elke investering in het Stadshart nu te laat? Heeft het Stadshart hard verloren? Of toch niet? Als we het lijstje opnieuw langsgaan, kunnen we zien wat er is veranderd.

MISLUKT – Centreer parkeergarages
Hier is niets in veranderd. Je kunt nog steeds op tig plekken je auto kwijt.
MISLUKT – Voer het eerste halfuur gratis parkeren in
Dit gaat er niet komen, aangezien er geen meerderheid voor is. Het zou ook nog eens te duur zijn.
MISLUKT – Er moet meer groen toegevoegd worden
Dit jaar PAS afgerond: nieuwe bomen door de herbestrating van de Promesse. En ja, ook een paar extra plantjes bij de vernieuwing van het Stadhuisplein en extra (hang)plantenbakken. Toch is dit niet hoe Paul het bedoeld had. Stenen moesten eruit en plaats maken voor groen.
MISLUKT – Zorg voor een consistent gevoel en structuur
Niet afgerond. Agoraplein en Neringpassage sluiten nog niet aan bij de rest van de stad.
MISLUKT – Slank het Stadshart af:Dit punt bestaat uit drie onderdelen, de meerderheid bepaalt of dit punt geslaagd of mislukt is.   
• MISLUKT – Agorahof invullen als avondhoreca -> er zijn nieuwe eettenten, maar de avondhoreca is opzichzelf niet bepaald gelukt. De Agora kan deze rol niet alleen dragen en Corneel is niet om de hoek. Daarom wordt dit als mislukking gezien.    
• SUCCES – Resterende gebieden als daghoreca -> ook hiervoor geldt een groot aantal nieuwe eettentjes en dit scoort velen malen beter.    
• MISLUKT – Neringpassage-noord als woon en werkgebied -> De gemeente is veel te laat begonnen en dat maakt dat nu nog steeds niet is afgerond.Dus in total 2x mislukking en 1x SUCCES maakt een MISLUKKING voor dit “Stadshart afslank”-punt.

– Geef de eerste verdieping van het ABC-gebouw een andere functie
Nog steeds niets anders te doen, maar dat mist niemand. Daarom laten we dit punt buiten beschouwing.

Conclusie van HelpLelystad: er is niets terecht gekomen van dit rapport en alle mogelijke verbeterpunten zijn niet aangenomen. Er is niet geluisterd naar het advies of er is te laat actie ondernomen. De gemeente had die 40.000 euro in de stad kunnen pompen voor plantjes, leuke avondactiviteiten, herbestrating en proefperiode voor centraliseren + gratis parkeren.


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 876 keer!