Vernieuwing Stadhuisplein Lelystad: de Themakamers

Originele datum: Nov 9 2014 02:46PM

Deel dit artikel met je vrienden, want ook zij moeten op de hoogte zijn van de Themakamers! Delen kan via de knoppen onder dit artikel.

In het kader van de vernieuwing van onze Stadshart, is er een plan gemaakt om ook het Stadhuisplein op te knappen. Wij van HelpLelystad zijn heel erg blij met dit besluit, maar nu is het aan de inwoners om een belangrijke keus te maken. Inwoners uit Lelystad kunnen kiezen uit drie thema-kamers. Klik hieronder op een kamer en lees meer over die specifieke kamer. Als je een keus hebt gemaakt, dan kun je hier (poll gesloten) je stem uit brengen.

UPDATE 03-03-2015:

De ondernemingen Reimert bv, Tauw en BDP Khandekar die over de vernieuwing van ons Stadhuisplein gaan, twijfelen nu of de zuil van Lely van alle kanten bereikbaar moet zijn, of dat het zoals in het oorspronkelijk plan moet blijven (zie afbeeldingen hier)

We mogen opnieuw stemmen of voor (A) oorspronkelijk én dus meer beplanting of (B) aangepas én dus minder beplanting rondom de zuil.

Hier (poll gesloten) kun jij opnieuw jouw stem uitbrengen over een aangepast ontwerp, of juist niet.

Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

De Themakamers

Elke kamer heeft dezelfde indeling: de verschillende hoogtes, de vaste standjes, verschillende beplanting, zitplekjes en een waterelement. Binnen elke themakamer zit er verschil in hoe deze elementen worden weergeven. Het grootste verschil zit in de bestrating, zie onderstaande afbeelding. Hoe zit dat met de eerste kamer die HelpLelystad behandeld, de Huiskamer?

De Huiskamer

De Huiskamer heeft als doel om het gevoel wat je hebt in je huiskamer, te verplaatsen naar het Stadhuisplein. De bestrating bestaat uit golvende patronen. De lichtmasten (lantaarnpalen) die je nu al kunt vinden, worden herbruikt. De beplanting zal voornamelijk bestaan uit hortensia’s en rozen of magnolia’s. De zitplekken zullen bestaan uit banken en poefjes, die gemaakt zijn van steen. Het heeft een zacht uiterlijk, maar het is daadwerkelijk geschikt om langdurig mee te gaan, zie ook onderstaande afbeelding. Het waterelement is niets anders dan een openbare tapkraan: iedereen kan gratis zijn of haar flesje vullen en dan op de stenen poefjes/banken zitten om te genieten van de omgeving. De vaste standjes lijken op dat van het Oranje café, dat terug te vinden is bij Station Lelystad centrum.

Cijfer van HelpLelystad: 7,0.

Jammer dat er geen nieuwe lantaarnpalen gebruikt zullen worden. Het waterelement had veel beter toegepast kunnen worden, slechts een gratis tapwater kraan is niet iets waar veel om gevraagd wordt. De bestrating is niet bijzonder genoeg, de golvende patronen kennen we al omdat dit veel terugkomt in Almere en Bataviastad. De beplanting ziet er mooi uit, alleen vragen wij ons wel af hoelang die mooie rozen op de voorbestemende plek zullen blijven….

De Themakamers

Elke kamer heeft dezelfde indeling: de verschillende hoogtes, de vaste standjes, verschillende beplanting, zitplekjes en een waterelement. Binnen elke themakamer zit er verschil in hoe deze elementen worden weergeven. Het grootste verschil zit in de bestrating, zie onderstaande afbeelding. Hoe zit dat met de tweede kamer die HelpLelystad behandeld, de Tuinkamer?

De Tuinkamer

De Tuinkamer heeft als doel om het gevoel wat je hebt in je eigen tuin, te verplaatsen naar het Stadhuisplein. De gestrookte bestrating moet het idee geven van vers geploegd land. De lichtmasten (lantaarnpalen) zullen vergelijkbaar zijn met hoe dat vroeger was op het Stationplein, de huidge masten worden dus vervangen. De beplanting zal voornamelijk bestaan uit Japanse kers en lavendel. De zitplekken zullen bestaan uit houten bankjes, zie ook onderstaande afbeelding. Het waterelement zal bestaan uit een watertafel waar kinderen mee kunnen spelen OF een vijver, hier is nog onduidelijkheid over bij de ontwerper. Het uiterlijk van de de vaste standjes heeft de vorm van een eikel, bekijk de onderstaande afbeelding zodat je hier een beeld bij hebt.

Cijfer van HelpLelystad: 5,5.

Voor HelpLelystad is dit de slechtste themakamer, omdat ten eerste de bestrating in praktijk niet goed uit zal komen: het wordt te druk en de patronen zullen niet zo uitkomen als op het ontwerpschets. Ten tweede kan het waterelement beter gebruikt worden: een watertafel of een vijver is echt niet speels genoeg. Als derde punt zijn de houten zitbankjes ook niet speciaal genoeg, dit is meer een standaard element.

Positieve punten zijn dat er geen sprake is van herbruikte materialen (wat bij de Huiskamer wel zo was), en dat lavendel en Japanse kers als beplanting veel uitstraling bieden. Aan de beplanting zal het dus niet liggen. Ook de vaste standjes zullen er mooi uitzien. De Tuinkamer heeft te maken met de slechtste bestrating en veel standaardelementen, terwijl de beplanting en standjes er OK uitzien. De bestrating is, voor ons, helaas een afknapper.

De Themakamers

Elke kamer heeft dezelfde indeling: de verschillende hoogtes, de vaste standjes, verschillende beplanting, zitplekjes en een waterelement. Binnen elke themakamer zit er verschil in hoe deze elementen worden weergeven. Het grootste verschil zit in de bestrating, zie onderstaande afbeelding. Hoe zit dat met de derde en laatste kamer die HelpLelystad behandeld, de Buitenkamer?

De Buitenkamer

De Buitenkamer heeft als doel om het gevoel wat je hebt in de omgeving van Lelystad, te verplaatsen naar het Stadhuisplein. De bestrating verschilt niet veel van de rest van het centrum, maar het heeft wel een kenmerkende vernieuwing. De lichtmasten (lantaarnpalen) zullen ongeveer 6 meter hoog zijn, de huidige masten worden dus vervangen. De beplanting zal voornamelijk bestaan uit siergrassen en de bomen zullen voornamelijk bestaan uit berken. De zitplekken zullen bestaan uit wapperende stranddekens, die gemaakt zijn van steen. Het heeft een zacht uiterlijk, maar het is daadwerkelijk geschikt om langdurig mee te gaan, zie ook onderstaande afbeelding. Het waterelement is een écht waterelement: namelijk spuitende fonteintjes waar kinderen (en volwassenen) mee kunnen spelen. Over het uiterlijk van de de vaste standjes kan nu nog niet veel over gezegd worden, omdat daar nog onduidelijkheid over is bij de ontwerper.

Cijfer van HelpLelystad: 8,5.

Voor HelpLelystad is dit de beste themakamer, omdat er geen elementen herbruikt zullen worden. De zitplekken zijn innovatief en het waterelement is gewoon echt een speels element: geen vijver of watertapkraan. Het enige wat minder is, is dat de beplanting niet bestaat uit mooie rozen/magnolia’s (Huiskamer) of Japanse Kers (Tuinkamer). Een ander klein puntje is de bestrating: het is niet heel vernieuwend zoals in de Tuinkamer, maar aan de andere kant past het wel bij de huidige bestrating. Hopelijk kan de beplanting nog aangepast worden, want dan wordt dit een perfect vernieuwd Stadshuisplein!

Gelezen 817 keer!