De mensen die we vaak in de winkel zien, de mensen achter de kassa en de mensen die ervoor zorgen dat de schappen zijn gevuld. Wie zijn ze? Waarom doen ze hun werk zo goed? HelpLelystad geeft ze graag aandacht!

– Ken jij nog goede personeelsleden? Neem contact met ons op!

– Hoe ben je terecht gekomen achter de kassa? 

Het begon op mijn VMBO-opleiding Dienst & Commercie, een vooropleiding voor detailhandel. Dit koos ik eigenlijk als tussenweg om naar een MBO Theateropleiding te kunnen komen, waar je natuurlijk een VMBO diploma voor nodig had. In het 3e leerjaar moest ik een weekje op snuffelstage in een winkel naar keuze. Gelukkig kende ik John en Adrie, de eigenaren van Jamin. Ik vroeg hun of ik misschien in de Jamin op snuffelstage mocht, en dat mocht! Hier leerde ik pas écht kennis maken met detailhandel en hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Na een week was de snuffelstage alweer voorbij, maar ik wilde graag blijven. Jamin wilde mij ook wel houden maar ik was nog te jong om achter de kassa te mogen. Dus wij hebben afgesproken om over ongeveer een half jaar, als ik 16 was geworden, een CV op te sturen en er dan eventueel te komen werken. Zo gezegd, zo gedaan! Ik was 16, mocht nu wel achter de kassa staan, stuurde mijn CV op en even later stond ik daar op mijn eerste werkdag bij Jamin! En ik heb het er nu, na bijna 4 jaar, nog steeds erg naar mijn zin!

– Wat is jouw rol achter de kassa? 

Bij Jamin sta je, zoals bij de meeste winkels, niet alleen maar achter de kassa, je bent eigenlijk ‘’winkelmedewerker’’. Zo help je de klanten met bijvoorbeeld: de goede chocolade uitzoeken, het juiste cadeau samenstellen of gewoon informatie geven over bepaalde producten. Achter de kassa reken je natuurlijk af, maar je pakt ook cadeautjes in, stelt een doosje met bonbons samen, en in de zomerperiode is er natuurlijk ook softijs en slush. Dat is dan een stukje service naar en met de klant, maar er zijn ook dingen die veel mensen vergeten of waar ze niet aan denken. Het schepsnoep moet natuurlijk ook worden verzorgd en er netjes uitzien! De snoepbakken worden opgeschud om het snoep los van elkaar te maken, gesuikerd snoep word ook gezeefd om het losse suiker uit de bakken te krijgen en de bakken moeten natuurlijk ook, zoals alles in de winkel, FIFO (First in, First out) gevuld worden. En dat gaat met schepbakken net iets moeilijker dan producten op de plank.

– Welke situaties blijven je bij? 

Vooral de slappe lach momenten met collega’s en hele gezellige vrolijke klanten blijven mij vaak wel bij. Wat ook een leuke periode is geweest achter af… Is dat ik zo’n 3 jaar geleden goed ziek ben geweest, 2 weken in het ziekenhuis heb gelegen, En vervolgens 3 maanden een periode van zo veel mogelijk rust houden en zware medicijnen slikken. In deze periode ben ik door John en Adrie (eigenaren) veel gesteund. Zij gingen flexibel om met mijn werktijden, en toen ik (te snel) weer wilde beginnen met werken mocht dit zelfs niet. Hier heb ik heel veel aan gehad en ik ben ze er nog altijd dankbaar voor. Dit wil ik graag nog laten weten aan alle lezers!

– Hoe denk jij dat jij Lelystad Helpt? 

Een positieve kijk op je eigen stad vind ik heel belangrijk. Ik maak graag een praatje met de klant en merk dat sommige klanten niet snel positief over Lelystad denken. Op dat moment probeer ik ze ongemerkt toch aan te moedigen om even een kijkje te nemen bij bepaalde evenementen, of te zeggen dat Lelystad langzaam maar zeker aan het groeien is…..

…..Gelukkig delen wij veel flyers uit van activiteiten in de stad die mij daar bij helpen. Een vrolijk stadshart is ook belangrijk, en de winkels daar in kunnen hier bij helpen. Ik probeer de klanten daarom zo veel mogelijk op hun gemak te stellen en ze altijd vriendelijk te benaderen zodat ze ook lachend de deur weer uit lopen. Zo denk ik dat ik toch een steentje bij draag aan een gezellig, leuk en vrolijk Lelystad.

– Van plan om over te stappen naar een andere winkel? 

Helaas zal ik binnen nu en een paar jaar wel echt een andere baan nodig hebben, maar voor die tijd zou ik echt niet weg willen bij Jamin. Ik heb het er veel te veel naar mijn zin! En wanneer ik uiteindelijk dan toch afscheid zal moeten nemen, zal ik dit wel moeilijk gaan vinden.

– Wat wil je later worden als je groot bent? 

Graag naar een MBO theateropleiding. Dat is gelukt en ik zit nu in mijn examenjaar. Je kan nooit zeggen dat je echt acteur gaat worden, en je wordt het ook niet zomaar, maar ik ga zeker mijn best doen!

– Wat kan er volgens jou veranderen in de stad?

Het stadsbeeld die veel mensen schetsen over de stad. Lelystad is saai, er is niks te doen in Lelystad, en nog vele andere klachten. Als je uit wilt gaan, de sfeer moet je altijd zelf maken! Leegstand in het centrum word langzaam opgevuld, en de aankleding word ook steeds leuker! Dat mag wel meer gezien worden. En anders, doe er zelf wat aan. Wees trots op je stad!!


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 1174 keer!