HelpLelystad Nieuwsoverzicht, van zondag 13 2015 tot en met donderdag 18 augustus. Een overzicht van een zeer nare situatie

(ZONDAG)

– Drie mensen werden op zondag 13 december als vermist opgegeven. Dit gebeurde door de tienerzoon van het vermiste gezin, omdat hij geen contact kon krijgen met zijn moeder (41), zus (16) en stiefvader (39). Volgens een buurvrouw vroeg de zoon haar zondagmorgen nog of zij zijn moeder en zus had gezien. Daarop kwam de grote zoekactie op gang die uiteindelijk leidde tot de vondst van twee lichamen.

– Zondag hield de politie een grote zoekactie in de Waterwijk en bij het Natuurpark in Lelystad. Daarvoor werd ook een politiehelikopter ingezet. Die zoekactie hield verband met de Kinselmeerstraat, aldus de politie.

– De vermiste man is op zondag nog enkele keren gezien

– Zondagavond kort na 23:00 uur zijn twee doden aangetroffen in een kruipruimte van een woning aan de Kinselmeerstraat. Het onderzoek gaat vandaag nog geruime tijd door. De politie zegt momenteel met alle scenario’s rekening te houden. Wie de slachtoffers zijn wil de politie nog niet bekend maken. Omwonenden geven aan dat de slachtoffers een moeder en haar dochter betreft die in het huis woonden.

– De Telegraaf meldt dat de vrouwen “gruwelijk” aan hun einde zouden zijn gekomen.

– Buurtbewoners geven aan dat er in dit huis een moeder, een dochter, een zoon en een stiefvader woonden. Volgens de wijkagent was het gezin wonende op dit adres niet bekend bij de politie. Omwonenden geven verder aan nooit iets gemerkt te hebben van ruzie of problemen in de woning. ,,Deze huizen zijn best gehorig. Als er ruzie is dan hoor je het wel. Bij de buren was het rustig”, zegt de buurvrouw die aan de andere kant woont tegen. Volgens de directe buren woont er een normaal gezin, met een jongen en een meisje in de tienerleeftijd. De twee gevonden lichamen zouden volgens buurtbewoners van de vrouw en de dochter zijn. De buren hebben vrijdag nog gezien hoe de man en de vrouw samen de hond uitlieten. Volgens de buren deden zij dit, zoals altijd, gearmd.

(MAANDAG)

– Vandaag, 14 december, is er een verzoek voor een stille tocht binnengekomen bij de gemeente. Of de aanvraag afkomstig is van bekenden van de overledenen of dat het andere aanvragers zijn is niet bekend gemaakt.

– De politie heeft vandaag een verdachte aangehouden na de vondst van de twee doden in een woning in Lelystad. Volgens de politie gaat het om een man en is hij een van de drie mensen naar wie zondag in de Lelystadse Waterwijk en het Natuurpark is gezocht. Of de andere twee vermisten in de woning zijn gevonden, wil de politie niet zeggen en volgens een woordvoerder zal de identificatie nog geruime tijd in beslag nemen.

– Volgens de vader van verdachte was het stel 7 jaar samen, maar liep de relatie bepaald niet goed. ,,Altijd ruzie, altijd schelden en kankeren op elkaar,” zegt de vader die tot voor kort in dezelfde straat woonde. De vrouw en haar vriend hebben volgens de vader wel geprobeerd kinderen te krijgen. ,,Twee kinderen werden echter dood geboren.” De vader van wil overigens niet geloven dat zijn zoon de dader is. ,,De politie maakt ook vergissingen.”

– Twee klasgenoten omschrijven de dochter als spontaan, vrolijk en altijd bereid om anderen te helpen. Uren voordat de politie maandagmiddag de bevestiging uitsprak, is het al in de klas bekend. Op scholengemeenschap de Rietlanden in Lelystad wordt ’s ochtends al een herdenking gehouden, zeggen de drie meiden. “Zo raar, ze was er vrijdag nog”. Binnen het gezin van de omgekomen dochter was van alles aan de hand. Veel narigheid waar de vriendinnen met elkaar over spraken. Meer hierover

is niet verteld.

– De politie heeft een deel van het Gelderse Hout in Lelystad afgezet. De afzetting maakt deel uit van het onderzoek naar de vondst van twee doden in een woning in de Waterwijk in Lelystad. In het bos is een groene scooter gevonden. Het gebied is maandag uitgekamd door forensische opsporingsteams. Waar de politie naar zocht, is niet duidelijk.

– Op woensdag 16 december om 19:00 uur bij de Driestromenland vindt de eerder aangekondigde stilletocht (zie hieronder) plaats, de tocht wordt georganiseerd door vrienden van de overleden dochter

(DINSDAG:)

– Omwonenden wisten het al zeker, maar zojuist is er een officiële bevestiging van het OM gekomen: de twee slachtoffers die zondag zijn gevonden in een huis in de Lelystadse Waterwijk zijn inderdaad Manon Pieters (41) en haar dochter Fleur van der Mark (15). Het OM laat ook weten dat de aangehouden man de 37-jarige stiefvader van het gezin is. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

– De identificatie van de lichamen heeft bijna twee dagen geduurd. Al die tijd kon de politie de identiteit van de slachtoffers niet officieel bevestigen.

– In het bosgebied Gelderse Hout in Lelystad zijn door de politie spullen gevonden van de verdachte. Om wat voor spullen het gaat, wil de politie nog steeds niet zeggen. Een gedeelte van het bos is maandag urenlang doorzocht. Te zien was onder meer dat er een verlaten scooter stond. Of die van de verdachte is, wil de politie ook niet kwijt.

(WOENSDAG)

– De stille tocht is rustig verlopen

SITUATIE (SCHOKKEND!)

Uit verschillende zittingen blijkt dit de situatie te zijn geweest

” Op die bewuste zaterdag ontstaat er een ruzie, waarna Alex Manon wurgt met een touw. Door al het rumoer komt stiefdochter Fleur naar beneden. Ze rent gillend naar boven. Alex L. volgt haar, bindt haar vast en verkracht haar. Nadat hij eerst nog een joint rookt wurgt hij haar met een sjorband. Vervolgens verbergt Alex L. de lichamen in de kruipruimte. Stiefzoon Luc komt vervolgens thuis in een leeg huis. Hij wordt ongerust en loopt op zondagmorgen naar de buren en vraagt of ze zijn moeder, zus en stiefvader hebben gezien. In de loop van de dag komt een grote zoekactie op gang die eindigt als iemand ’s avonds het luik van de kruipruimte opent. Die maandag erop wordt Alex L. aangetroffen in het bos en is de enige verdachte. Hij legt na een maand een volledige bekentenis af. ”

EIS OM (13 juli)

– Het Openbaar Ministerie eist 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 37-jarige Alex L. voor doodslag op zijn vriendin Manon Pieters (41) en moord op stiefdochter Fleur van de Mark (16). 

– ,,Wat Fleur heeft meegemaakt is hartverscheurend. Wat gebeurde is onvoorstelbaar. Dat hij lichamen verborg valt hem zwaar te verwijten”, aldus de officier van justitie.

– Deskundigen van het Pieter Baan Centrum vinden dat Alex L. tijdens de moord op Manon verminderd toerekeningsvatbaar was.Tijdens de moord op Fleur achten zij hem wel volledig toerekeningsvatbaar. Dit omdat hij tijdens de moord op Manon niet in staat was om na te denken. Tijdens de moord op Fleur had hij wel genoeg tijd om na te denken over zijn acties.

NABESTAANDEN (26 juli)

–  ,,Ik besef nog steeds niet helemaal dat mijn moeder en mijn zus zijn vermoord”, verklaart Luc van der Mark vandaag in de rechtszaal. 

– Luc volgde de rechtszaak via een videoverbinding. Hij wil niets met de zaak te maken hebben en geeft aan weinig vertrouwen te hebben in de rechtspraak. ,,Het zal voor Alex L. wel goed uitpakken, maar niet voor mij.”

– Luc geeft aan dat vooral de geur van verrotting hem bij is gebleven. ,,Onder de vloer weggestopt, geen greintje menselijkheid.” Hij zag zijn moeder weer terug onder een laken. ,,Mijn moeder, mijn uitlaatklep is er niet meer .” Fleurs handen zag hij onder het laken uitsteken. Hij had daarvoor haar voicemail nog gebeld: ,,Ik ben er niet, doei!”

– Daarna richt hij het woord tot Alex L.: ,,Het is beter dat wij elkaar nooit meer tegenkomen of zien’.’

– Daarna krijgt de vader van Manon Pieters het woord. Hij wil voorin de zaal staan, zodat hij Alex L. aan kan kijken. ,,Bij het betreden van de woning hebben wij onze voeten geveegd boven hun lichamen, als je je dat realiseert…” Hij vertelt dat zijn leven stopte op het moment dat hij zijn dochter zag liggen gewikkeld in witte doeken. ,,Ik kan alleen nog maar naar haar foto kijken.” Hij besluit tot slot: ,,De zon zal voor Luc zeker weer gaan schijnen. Voor jou zal die pikzwart zijn. Klootzak.”

UITSPRAAK (26 juli)

– Alex L. is door de rechtbank van Lelystad veroordeeld tot 30 jaar cel en tbs voor de zogenoemde kruipruimtemoord.  De rechtbank van Lelystad volgt hiermee de eis van het OM. De rechters veroordelen Alex L. voor doodslag van zijn vriendin Manon, moord en verkrachting van zijn 15-jarige stiefdochter Fleur en het bezit van kinderporno.  

– Alex L. is beperkt toerekeningsvatbaar. Voor de dood van Manon wordt op zijn persoonlijkheidsstoornis gewezen. Voor de andere misdrijven was Alex L. zich volgens psychologen en de rechters volledig bewust van zijn misdrijf.

BEROEP (18 augustus)

– Alex L. accepteert de veroordeling voor moord op zijn vriendin en stiefdochter niet. Hij gaat in hoger beroep, meldt Omroep Flevoland. 


Keer terug naar Facebook | Twitter | Instagram | Youtube | meer HelpLelystad Artikelen

Gelezen 1240 keer!